Stof kleuren is zo makkelijk!
Stof kleuren
Er zijn 3 mogelijkheden om stof te kleuren.
1. Vaste stoffen op bijvoorbeeld stoelen: de stof kan niet los in een bad met water en verf gedompeld worden.
Je wilt de stof zacht houden. Bij velours moet je altijd deze methode gebruiken.
2. Vaste en gladde stoffen die niet in een verfbad kunnen zoals stoelen, maar je wilt de stof een soort leerlook geven.
3. Losse stoffen als gordijnen, kleding, kussenslopen die een andere kleur moeten krijgen.
Algemene voorbereiding
Zorg ervoor dat de stof schoon is. De verf hecht het beste op natuurlijke materialen als katoen, zijde, linnen etc. Maar synthetische stoffen lukken ook vaak. Doe de druppel test vooral. Laat water op de stof druppelen. Zakt het erin dan kan je aan de slag. Probeer altijd eerst een stukje op een onopvallende plek.
1. Stof zoals velours
Spuit de stof goed vochtig met een plantenspuit en kraanwater als je merkt dat de verdunde verf niet makkelijk in de stof zakt. Vermeng de verf met veel water. Ongeveer een verhouding van 2/3 water en 1/3 verf. Het kan per kleur verschillen. in ieder geval moet de verf eruit zien als een soort drink yoghurt. Gaande weg zal je emulsie af en toe doorgeroerd moeten worden omdat pigmenten los komen en je bijvoorbeeld een rode of andere pigment door bijvoorbeeld je groene verf ziet bovendrijven. Roer ALTIJD je verf en water mix met een roerhoutje en NOOIT met een kwast. De emulsie zal ook steeds wat dikker worden dus houdt dit in de gaten en vermeng de verf geregeld weer met water.
Herhaal het proces van nat spuiten en verf aanbrengen, drogen en schuren (alleen als de dtof hard is geworden) Als de verf droog is geeft het niet af. Hij kan nu in gebruik genomen worden. Meestal heb je 2 tot 3 lagen nodig voor een mooie dekking. Meestal wordt de tweede laag niet zo hard en is schuren niet of nauwelijks nodig. Beoordeel dit goed door met je handen te wrijven over de stof.
Het is mogelijk om de stof nog te waxen, dan krijgt hij een fluweelachtige uitstraling. Je kunt de stof ook tegen vuil beschermen met een Scotch Gard spray of HG meubelspray. Zonder afwerking geeft de verf uiteraard niet meer af zodra het goed is opgedroogd.
Test met een lichte doek of het binnenwerk ook droog is door er mee op de ondergrond te duwen en te kijken of het niks meer afgeeft.
2. Een vaste en gladde stof
Heb je een stoel met gladde stof en wil je het een leer-look geven? Ook dat kan! Zowel met Annie Sloan Chalkpaint als met Geluk in een Potje Krijtverf.
Ook nu moet de stof schoon zijn. De zitting mag niet ver doorzakken, anders breekt de gekleurde laag met de tijd. Dat kan overigens heel mooi zijn als je een oude look wilt geven. De verf moet soepel verdeeld kunnen worden. Breng ongeveer 10% water aan in de verf en meng dit goed. Gebruik bij voorkeur een varkensharen kwast.
Breng de verf met dunne lagen aan op de stof tot je de juiste dekking hebt. Waarschijnlijk heb je 2 laagjes nodig. Laat de laagjes tussentijds goed drogen. Wil je een echt gladde look schuur (wanneer de stof hard is geworden) dan bij voorkeur de laagjes met de rode schuurpad van Annie Sloan (fijnste korrel) heel lichtjes, als in polijsten. Stof af en breng een nieuw, dun laagje aan.
Geluk in een Potje Krijtverf hoef je niet af te werken, maar het mag wel, gebruik hiervoor de wax. Annie Sloan moet je met een transparante wax, de Clear Wax bewerken. De kleur zal verdiepen en de verf is beschermd. Breng de wax deel voor deel aan en wrijf teveel aan wax weg meteen weg met een katoenen doek die niet pluist. Bij donkere kleuren gebruik je bij voorkeur een donkere doek.
Wil je een oude look dan kan je ook met de Dark Wax of Black Wax op de verse laag Clear Wax aan brengen. Zorg er altijd voor dat teveel aan wax goed wordt weggenomen met een katoenen doek die niet pluist voor de wax is uitgedroogd. Zoals je altijd moet doen.
Je stoel is als nieuw! Bij veelvuldig gebruik kan je bijvoorbeeld 1x per zes maanden de delen die veel te lijden hebben opnieuw waxen.
Theo kleurde zijn oude, leren stoel met Amsterdam Green van Annie Sloan en werkte dit af met Clear Wax.
3. Stoffen een kleurbad geven
De stof moet schoon en droog zijn en natuurlijke stoffen werken het beste. Toch hebben we ervaring met bijvoorbeeld synthetische stoffen zoals de kanten Ikea gordijnen die toch prima het pigment opnemen. Je kunt uiteraard geen donkere stof lichter maken en de kleur zal nooit zo die worden als je op een vaste ondergrond zou krijgen. Doe even een test om te kijken of het wordt wat je in gedachte hebt.
Zorg voor ruim water waar de stof vrij in kan dobberen. Koud of warm maakt niet uit. Roer 2 a drie lepels verf in het water zeer goed door zodat het klont vrij is. Dompel het de stof in het water en beweeg het er goed doorheen. Laat het een half uur staan en beweeg tussentijds de stof rond.
Haal de stof eruit en laat het aan de waslijn drogen aan de lucht. Als je de stof buiten in de zon kunt hangen heeft dat de voorkeur. Je hebt warmte nodig om de pigmenten in de stof te branden als het ware. Dat kan door middel van de zon, de droger of de stijkbout. Leg er even vetvrij bakpapier op met strijken en laat de stoomfunktie uit.
De stof kan nu gewassen worden op 30 graden met een fijn wasmiddel. De kleur kan na de eerste keer wassen 10% kleurverlies hebben.
STEMPELEN MET KRIJTVERF KAN OOK!