DECOUPAGE PAPERS

Aan de slag met decoupage papers van Annie Sloan en Mint by Michelle

Mint by Michelle afbeelding roses decoupage paper op ladenkast
Mint by Michelle afbeelding Geisha decoupage paper op kastdeur

Authentieke afbeeldingen 

De authentieke ontwerpen geven echt karakter aan je interieur. Maak van je meubel of muur een waar kunstwerk met de decoupage afbeeldingen van Annie Sloan en Mint by Michelle.

De MINT decoupage vellen zijn ontwikkeld voor decoupage op muren en meubelen maar kunnen op iedere gladde ondergrond worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan een dienblad, een lampenkap en zelfs op stof. 


Werkwijze 

Stel voor jezelf vast of een staande of liggende decoupage afbeelding gewenst is. De MINT by Michelle decoupage papers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De decoupage vellen worden verlijmd met een decoupage lijm. Er zijn 2 methodes om de afbeeldingen te verlijmen.

Om te voorkomen dat de ondergrond de kleuren en weergave van jouw gekozen afbeelding beïnvloed, breng je eerst een laagje krijtverf in een lichte kleur aan, bijvoorbeeld Old White van Annie Sloan of Champagne Walz van Vintro No Seal en laat je deze goed drogen of zet de fóhn erop. Het mag ook een andere heel lichte kleur zijn.

Twee methodes

De iron-on methode 

  • Breng 2 lagen lijm decoupagelijm aan op het oppervlak (meubel, muur, accessoires) met een platte sythetische kwast. Iedere laag laten drogen voordat de volgende stap wordt uitgevoerd. 


  • Leg het decoupage vel over de gedroogde lijmlaag. Je kunt de afbeelding eventueel nog verschuiven om het goed te positioneren. 


  • Leg een niet vette bakpapier over de afbeelding en strijk het geheel met een strijkbout op middelmatige temperatuur zonder stoom. De lijm wordt nu geactiveerd en het decoupage vel gaat hechten op de ondergrond. Werk altijd van binnen naar buiten om kreukels te voorkomen. Houd de strijkbout in beweging, niet te lang op 1 plek laten rusten. Het is niet een kwestie van even strijken en klaar, je moet wat druk geven en de warmte moet de lijm weer vloeibaar maken, dus neem de tijd. 


Het decoupage vel direct op de nog natte lijm aanbrengen
Deze methode wordt het meest gebruikt, je krijgt er wel wat meer kreukeltjes door, maar dat draagt bij aan de charme van de afbeelding. Na een dag drogen trekken eventuele kreukeltjes wel voor een deel strak. 

  • Breng de lijm aan in stroken/banen (zo breed als de afbeelding) van bijvoorbeeld 5 cm en werk van boven naar beneden. Vervolgens druk je de bovenkant van afbeelding voorzichtig in de lijm. Plaats de afbeelding direct goed recht, eenmaal geplakt kan de afbeelding niet meer verschuiven. Als het eerste gedeelte van het papier erop zit, kan je de volgende gedeelte lijmen, dus stap voor stap. 


  • Gebruik echt voldoende lijm, wellicht meer dan je gewend bent. Zie je de vouwen nog (van het verpakt zitten als je het krijgt, dan heb je te weinig lijm gebruikt. Druk de afbeelding aan met een brayer of wrijf met een propje transparante huishoudfolie om de kreukels er voorzichtig uit te wrijven. Werk van binnen naar buiten. 


De afwerking

Na het drogen kan je met verf, sjablonen en alles wat jij mooi vindt werken en blenden om de afbeelding mooi te verwerken op je meubel. Werk je met watergedragen producten, werk dan de afbeelding af met Clear Wax van Annie Sloan en wrijf er daarna met een schone,droge en katoenen doek dat niet pluist, overheen. Laat het een uurtje drogen en ga dan aan de gang.

Er zit een Engelse beschrijving bij elk vel decoupage papier, het is belangrijk dat je deze even leest, zodat je weet hoe je dit papier het beste kan gebruiken of kijk het filmpje.
Het is ook mogelijk om een Masterclaas Mint Decoupage Papers te volgen.

Afwerking met craqueleur
Je kunt de afbeelding geheel of gedeeltelijk afwerken met zogenoemde craqueleur. Hiermee krijgt de afbeelding de verfijnde karakteristieke barstjes. Deze afwerking vormt een sterke transparant afwerklaag over de afbeelding. We hebben de Craqueleur van Annie Sloan en de Craqueleur van Polyvine in het assortiment.

Mint by Michelle afbeelding met luchtballonnen decoupage paper
Mint by Michelle afbeelding zonnebloem op tafel decoupage paper