Schuren en Primen?

Er zijn situaties denkbaar waarbij het toch zinvol is om ook bij onze krijtverf van Annie Sloan of Vintro de ondergrond te schuren en/of te primen (gronden):
 
Bloedend hout:

Sommige onbehandelde (kaal) grenen houtsoorten of onbehandeld (niet gegrond) hardhout kan mogelijk gaan bloeden. Kleurstoffen in het hout trekken dan in de verf waardoor er gelige of groenige vlekken zichtbaar worden. Test in dat geval eerst een stukje uit. Het komt voor dat het bloeden pas zichtbaar wordt nadat de vernis/lak over de krijtverf wordt aangebracht.

De oplossing bij bloedend hout is: Breng 2 lagen Polyvine Blanke lak zijdeglans aan op het onbehandelde hout. Iedere laag minimaal 12 uur laten drogen. De blanke lak van Polyvine is zeer geschikt als primer en heeft de eigenschap om de ondergrond af te sluiten. 
 
 

(Gladde) kunststoffen en melamine ondergronden:

We komen zo nu en dan zeer gladde en harde kunststoffen en spekgladde melamine ondergronden tegen voor bijvoorbeeld tafelbladen en (keuken-)kastjes. Hierbij ontstaat het risico dat de krijtverf gaat "drijven" op de ondergrond. Er vindt dan geen goede hechting plaats. 


De oplossing voor deze situatie is als volgt: reinig de ondergrond met de - Poetspad - met warm water en een flinke scheut schoonmaakazijn. Zorg ervoor dat je alles goed raakt met de Poetspad. Met deze handeling wordt de ondergrond wat opgeruwd. Spoel het werk daarna goed schoon met een doek en schoon water. Nadat het droog is, breng vervolgens 1 laag Polyvine Blanke lak zijdeglans aan, overschilderbaar in 2 uur. De Polyvine Blanke zijdeglans lak is een uitstekende primer voor gladde kunststof ondergronden (en metaal).


Gladde (glanzende) tegels:
Om te voorkomen dat de krijtverf mogelijk gaat "drijven" op gladde tegels, raden wij raden wij aan om de tegels eerst iets op te schuren (korrel 100) voordat de krijtverf wordt aangebracht.