Stempelen

Stempelen kan je met krijtverf maar ook met onze Stazon en Versacraft stempelkussens.

Hieronder staan enkele tips die kunnen helpen bij het stempelen. Zorg ervoor dat je de stempels van Iron Orchid Designs en Redesign With Prima voor het allereerste gebruik eerst kort bewerkt met schuur papier voor de beste grip.

  1. Zorg voor een vlakke ondergrond. Ga je stof stempelen dan moet deze schoon (gewassen) en droog zijn. Alle andere ondergronden moeten vetcen vuilvrij zijn en uiteraard ook droog.
  2. Test de verf of het inktpad en de stempel voordat je begint met stempelen op een klein stukje van het oppervlak om te zien hoe het zich gedraagt en of de stempel het gewenste resultaat geeft.
  3. Breng de krijtverf gelijkmatig aan: Gebruik hiervoor bij voorkeur een brayer of anders een schuimroller om de verf over de stempel te verdelen.
  4. Druk stevig op de stempel en houdt met een paar vingers de stempel goed op zijn plek om ervoor te zorgen dat het ontwerp goed op het oppervlak wordt overgebracht. Zorg ervoor dat de stempel niet verschuift tijdens het stempelen.
  5. Reinig de stempel na het stempelen, meteen om de krijttverf of inkt te verwijderen en de stempel in goede staat te houden.
  6. Laat de krijtverf of de inkt op het oppervlak volledig drogen voordat je het gebruikt.
  7. Fixeer de krijtverf: Om de verf te fixeren voor het wassen op 30 graden last je het eerst minimaal 24 uur drogen en daarna fixeer je het door het met de strijkbout op medium warmte, zonder stoom met een stuk bakpapier ertussen flink te verwarmen. 
  8. Om te voorkomen dat het vervaagt of afbladdert op andere oppervlakken kun je het oppervlak behandelen met een spuitbare vernis. Verdun je vernis met wat water en spray het met een spuitbusje over het oppervlak. Dit is alleen nodig bij zware belasting van het oppervlak. Anders gewoon zo laten.


Hopelijk helpen deze tips je om succesvol te zijn bij het stempelen op stof, hout en papier. Volg eventueel onze Masterclass Stof en Leer of de Masterclass Iron Orchid Designs om meer te ontdekken over onder andere stempelen.